Možná i ve vaší organizaci znáte tu situaci: Potřebujete udělat práci, která vyžaduje nějaké specifické znalosti, třeba připravit grafiku nového letáku, přeložit text z francouzštiny nebo připravit kampaň na Facebooku, ale zrovna nemáte nikoho, kdo by to uměl. Ani ve vašem okolí nikdo takový není, vy už nevíte, na koho se obrátit, a práce se odkládá a vleče...

Proto je tady Um sem um tam - platforma propojující odborníky se specifickými dovednostmi a neziskové projekty pro krátkodobou i dlouhodobou dobrovolnou spolupráci. Pouhých pět kroků vám stačí k tomu, abyste na našem webu zadali poptávku a našli toho správného spolupracovníka, kterého právě potřebujete.

Krok 1: Zaregistrujte se

Vyplňte registrační formulář. Jméno a e-mail stačí.

Krok 2: Vyplňte svůj profil

Zadejte bližší informace o vaší organizaci - co děláte, proč to děláte, kde sídlíte atd. Však to znáte.

Krok 3: Zadejte první výzvu

Kliknutím na odkaz Naše výzvy se dostanete na přehled všech vašich výzev. Klikněte Vytvořit výzvu a popište co nejpřesněji, co potřebujete.

Pomoc odborníka má být jednorázová, krátkodobá i dlouhodobá a prolínající se více úkoly. Profesionálové jsou z různých oblastí, jako je například grafika, informační technologie, copywriting, fundraising, právo, marketing a další. Lépe se jim budou číst konkrétně popsané výzvy. Nezapomeňte i na přiřazení štítků ke každé výzvě (druh práce, odhadovaný čas, kraj, způsob řešení, požadované schopnosti), které vám webový formulář nabídne – zajistíte si tak správně charakterizovanou a dohledatelnou pozici při vyhledávání ze strany odborníků.

Výzva směrem k odborníkům může být krátkodobého i dlouhodobého charakteru. Nejkratší výzvy se jmenují Tady a teď. Ty znamenají jednoduché okamžité zpracování, jež nevyžaduje domluvu (překlad, korektura). Tyto výzvy obsahují maximálně 5h práce. Další kategorií jsou malé výzvy, které zaberou max. 10 hodin práce. Nad nimi jsou výzvy střední, které by měly trvat 10 až 20 hodin. Dále v našem systému máme výzvy velké, které by měly požadovat 20 až 40 hodin práce. A nakonec výzvy dlouhodobé – ty se táhnou přes časový horizont, který je delší než 40 hodin.

S dobrovolníkem uzavíráte dobrovolnický kontrakt. Poté co se dobrovolník přihlásí, že má zájem o výzvu, měli byste jej kontaktovat a domluvit s ním podrobnosti spolupráce. Poté vyplní kontrakt v systému USUT a obě strany jej musí schválit. Kontrakt bude obsahovat:

  • náplň práce
  • domluvené výstupy
  • formu předání
  • deadline pro předání

Pokud by jedna ze stran spolupráci u nás reklamovala, můžeme se společně podívat na schválený kontrakt. Tento bude pro obě strany sloužit jako jasná domluva formy spolupráce.

Vyplnit kontrakt není povinné – bude možné to přeskočit v systému, ale apelujeme na vás, abyste jej využívali. Nutnost vyplnit kontrakt se nevztahuje na rychlé výzvy Tady a teď.

Pokud se s dobrovolníkem nedohodnete na kontraktu (z jakéhokoliv důvodu), můžete uvolnit výzvu zpět do nabídky.

Výzva směrem k odborníkům nemá obsahovat poptávku po zaměstnancích. Za splněné výzvy získává profesionál bodové ohodnocení. To odpovídá třem výše zmíněným časovým kategoriím. Proto se čas snažte uvádět pravdivě tak, jak jej předpokládáte.

Krok 4: Počkejte na reakce

Výzva je nyní zveřejněna na webu. Každý ji může vidět a komentovat. Buďte připraveni – možná bude mít někdo nějakou otázku nebo doporučení.

Až někoho výzva zaujme a klikne Chci přijmout výzvu, dostanete vyrozumění e-mailem a také na webu Um sem um tam. Můžete si pak zobrazit jeho profil, včetně kontaktních údajů anebo mu přes Um sem um tam poslat zprávu.

Krok 5: Pracujte společně

Pošlete zájemci o spolupráci všechny potřebné podklady a buďte připraveni odpovídat na případně dotazy. Až odborník práci dokončí, nezapomeňte na webu označit, že práce je hotová. Obě strany pak dostanou zasloužené body. A samozřejmě nezapomeňte poděkovat :-)